COMPARTIR
Obres en marxa al carrer Sotstinent Navarro

Els nens i nenes de l’escola pública Àngel Baixeras estrenaran un nou pati, a partir del curs vinent, situat al costat mateix de la segona muralla romana de Barcelona. En pocs dies, és previst que finalitzin les obres urbanístiques del solar situat al carrer Sotstinent Navarro cantonada Baixada del Caçador (al costat de Via Laietana) i, com una autèntica carambola de billar, la ciutat guanyi també un nou espai públic i es faci reaparèixer un tros de la muralla romana de Barcino construïda el segle IV.

La remodelació d’aquest espai, i la necessitat d’integrar l’ús del solar amb el de pati de l’escola, era una reivindicació de la comunitat educativa des de feia anys. Es per això que, durant les tasques de redacció del projecte, el govern municipal va impulsar simultàniament un procés de participació que permetés incloure tant les necessitats dels veïns com les de l’escola, alumnat inclòs. En total, hi van participar una mitjana de cinquanta persones -entre adults i alumnes de 6 a 12 anys- algunes propostes dels quals l’arquitecte Josep Llinàs va incloure en el projecte. Si els terminis se segueixen complint, el pròxim més de maig es podrà inaugurar.

Amb el pas dels anys i la urbanització, la muralla ha anat quedant a l’interior de les noves edificacions.

La nova zona s’utilitzarà segons determinades franges horàries com a plaça per als veïns, ciutadans i turistes, motiu pel qual ha de poder tancar-se en els moments d’ús escolar. Per aconseguir-ho, la proposta arquitectònica aprofita el desnivell progressiu entre el carrer i el pany de muralla per limitar el seu accés directe a través de dos punts amb una pràctica barana abatible de barrots verticals per tancar l’espai. L’actuació realitzada al carrer Sotstinent Navarro és una segona etapa del projecte “Passeig de la muralla romana” de més abast endegat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament -i la de Ciutat Vella en aquest cas-, després de renovada la plaça Ramon Berenguer el Gran, cinquanta metres més amunt.

De Barcino a Barcelona

Els alumnes del Baixeras podran estudiar, sobre el terreny i en directe -però al pati, això sí- la vida romana al món Taber de la Barcino voltada, fa només setze segles –vint, si es té en compte la primera de les defenses- per una muralla de més de 1.270 metres de longitud que avui seria el monument més gran de la ciutat de Barcelona. Tenia quatre portes d’accés, 76 torres de vigilància mentre per la seva dreta -més enllà de la muralla- baixava una gran riera, avui la Via Laietana. Posteriorment, molts trams de la muralla varen reaprofitar-se per adossar noves edificacions privades, a més d’eliminar alguns passos de vianants de les portes d’entrada.

Segons explica la direcció del centre Àngel Baixeras, en la planificació dels continguts acadèmics s’incorporen activitats relacionades directament amb la història de la Barcelona romana entorn la muralla i el temps d’August. “Ho hem fet -explica la directora- al projecte curricular del centre i dins de les hores de medi; també de manera transversal. Alguns nens i nenes fa entre dos i tres anys que són aquí i coneixen poc la Catalunya actual. Els costa viatjar en el temps i el seu domini de la llengua és mínim; molts d’ells tenen una llengua materna que no prové del llatí. Però tots viuen al barri”. Aquesta iniciativa permet, i en poc temps, veure com aquests alumnes es converteixen en guies i expliquen el que saben de la muralla als seus companys, les seves famílies i als nouvinguts. “Se la senten seva -conclou la directora Mercè Vilalta-, i a més a més se senten importants i coneixedors de la història, que és el nostre objectiu”.

 

 

 

 

 

 

 

La modificació urbanística de l’espai de Sotstinent Navarro no és pas una qüestió recent, sinó que cal situar-la a la legislació de 1948 recollida en el Pla General Metropolità de 1976. També al PERI de Ciutat Vella de la dècada dels vuitanta, que buscava la visualització de la muralla. A l’Oest de la plaça, i ja en ple funcionament, hi ha situat l’elegant hotel Mercer, des del primer moment en la seva construcció, respectuós amb les restes romanes d’acord amb la planificació del districte. Des del seu interior se’n poden també contemplar les restes arqueològiques, tant a fora i des de les finestres mentre s’esmorza de bon matí, com des de dins mateix de les seves instal·lacions.

Documental ‘Viatjant per la muralla’ realitzat per alumnes de l’escola Àngel Baixeras.

 

Comentarios