COMPARTIR

El contrast entre el naixement del riu Besòs i del Llobregat no deixa de ser una sorpresa, sobretot quan com a referents és prenen les seves desembocadures a l’entorn de la ciutat de Barcelona. La primera sensació mental que se’n fa qualsevol és palmària: els espectaculars i potents salts d’aigua de Castellar de n’Hug que, a més a més i amb regularitat suïssa, són motiu puntual de visita de les excursions escolars de primària. Però, i el riu Besòs… on neix? La imaginació i acte reflex pressuposa uns imponents salts d’aigua iguals o més esclatants i sorollosos que els del Llobregat. Però la realitat és ben diferent. I curiosament inversa. El cabalós Besòs neix en un entorn molt més modest i senzill, revifat encara no fa quatre dies per l’Ajuntament de Collsuspina, amb el seu alcalde Oriol Batlló al capdavant; un municipi de quinze quilòmetres quadrats malcomptats i poc més de tres-cents habitants. També petit, i modest… no podria ser d’altra manera.

Naixement restaurat del riu Congost
Naixement restaurat del riu Congost

A un espai gairebé perdut enmig del bosc -la Font del Regàs situada a pocs metres de l’església romànica de Sant Cugat de Gavadons- recentment la brigada de l’Ajuntament hi va fer net i a fons. Va treballar de valent sobre un grapat d’arbustos, branques, males herbes i alguna que altra deixalla a l’entorn d’una menuda placa on hi apareixia el nom de Besòs. Un racó, sobre el naixement del riu Congost que travessa verticalment d’Osona cap al Vallès Oriental, que havia quedat envaït i deteriorat al ritme propi de la naturalesa. “La brigada està per això -explica l’alcalde- i molts veïns tenien raó quan es van adreçar a nosaltres per informar-nos del mal estat i la deixadesa en què es trobava” diu Batlló, un polític que escolta a la gent i obeeix els representats, cosa segurament prou excepcional avui. Acabada la tasca de neteja de la brigada municipal, va reaparèixer no només la placa ben apuntalada verticalment en un bastó d’esplèndid diàmetre -entre matolls i a tocar a terra pocs dies enrere- sinó un esvelt ampit, modest com l’entorn però digne, que proporciona recull a un petit sot d’aigua.

És així com, a l’extrem més viguetà de la comarca del Moianès, neix el riu Congost que quaranta quilòmetres endavant s’uneix al Mogent per travessar el Vallès i ja com a riu Besòs anar a morir al Mediterrani per la desembocadura de Sant Adrià. Prèviament, el riu entra al Parc Fluvial del Besòs, principal espai verd de l’àrea metropolitana barcelonina gestionat per un acord entre els municipis de Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs i Barcelona. Dels darrers nou quilòmetres, aproximadament quatre a l’alçada de Montcada i una part de Santa Coloma són restringits per a les tasques de depuració del trenta per cent de les aigües residuals del seu cabal. La resta, discorren per la llera final i són oberts al públic i perfectament disponibles; per anar en bicicleta o simplement de passeig en el que ha estat una de les millors actuacions mediambientals dels darrers anys. No va ser fins l’any 2006 que van finalitzar les tasques de remodelació.

foto-2-brFont del Regàs.

Iniciatives de turisme i educació

L’alcalde Batlló, amb l’objectiu de potenciar l’espai del Moianès, impulsaria quelcom semblant entre els municipis veïns o de la mateixa comarca com ara Tona, Centelles, Aiguafreda, Figaró, Tagamanent i Granollers. I si fos necessari, fins a Sant Adrià del Besòs, Montcada o Santa Coloma de Gramenet i la resta tant pel que fa a iniciatives de caràcter turístic com educatives. “Tindria tot el sentit del món encara que, com passa sempre amb tantes coses, ni seria fàcil ni tampoc se soluciona enviant una brigada» conclou. Excursions d’escoles, iniciatives pedagògiques de caràcter didàctic o alguna activitat festiva són algunes iniciatives que es podrien portar a terme, diuen alguns collsuspinencs. Com també “facilitar el trasllat per a excursions familiars cap a un espai que encara que suau requereix petites ajudes de mobilitat” remata Batlló . Aquestes, com d’altres propostes que puguin sorgir, són algunes de les activitats que passen pel cap d’aquest alcalde i del consistori que, com queda demostrat, no només escolta la gent sinó que actua… és a dir, fa política. Una realitat aquesta que avui és pot comprovar millor que no ahir a la Font del Regàs.

Comentarios